Wie zijn wij

 

Inleiding

Ik wil u met deze website een kijkje laten nemen in de wereld van de Falabella, het kleinste miniatuurpaardje ter wereld met haar bijzondere ontstaansgeschiedenis. De Falabella met haar betoverende uitstraling, het vriendelijke karakter en de hoge mate van intelligentie, vormen voor mij een belangrijke inspiratiebron voor het fokken van dit ras.

De Falabella is een zeldzaam ras. Wereldwijd zijn er namelijk maar ongeveer 4000 Falabella’s. In Europa zijn er slechts zo’n 650 paardjes. Als je bedenkt dat van deze groep de helft hengst is, en de andere helft merrie, dan is iedere nakomeling, en zeker de vrouwelijke, van groot belang om het ras in stand te kunnen houden.

De belangrijkste doelstelling van dit bedrijf is een zo correct mogelijk paardje fokken. Dat wil zeggen: goed in verhouding, goed in beenwerk en beweging. Daar er slechts een beperkt aantal Falabella’s zijn, beschikken de fokkers ook over een beperkte verscheidenheid aan genetisch materiaal. Wij zien het als uiterst belangrijk om steeds te blijven zoeken naar de juiste combinatie hengst x merrie. Daarnaast is het van groot belang om inteelt te voorkomen.

 

De start

In 2008 zijn wij gestart met de fokkerij van miniatuurpaardjes en werden ook de eerste Falabella’s aangekocht. Al spoedig werden de eerste veulentjes geboren en dat was voor mij zo’n uitdaging dat ik in 2010 officieel de stoeterij als bedrijf bij de K.v.K. heb laten inschrijven.

In 2009 werd door ons min of meer toevallig de voor het leven goedgekeurde dekhengst Oliviero aangekocht. Om serieus de stoeterij op de kaart te zetten, kochten wij in 2010 de Europees Kampioen merries aan. Deze combinatie blijkt inmiddels een bijzonder groot succes te zijn. Zij staan samen aan de basis van een solide en evenwichtig fokbeleid. In 2011 werd nog een hoogdrachtige merrie aangeschaft met haar tweejarige zoon.

De hengst Oliviero zorgde in 2012 bij beide bovenstaande merries voor twee prachtige dochters. Hun kwaliteit was een groot impuls voor ons bedrijf. Beide nakomelingen behaalde een eerste premie en één van hen werd ook nog eens Kampioen bij de éénjarige merries. In 2014 behaalde zij het zelfde resultaat bij de tweejarige merries: wederom Kampioen. Als kroon op al ons werk werd deze merrie Repko Falabella Olicha (dochter van Chacha del Charco x Oliviero) uitgeroepen tot beste eigen gefokte merrie! Ik wist dat ze goed was, maar zó goed….!

Diverse andere nakomelingen werden geboren, sommigen worden in verband met verwantschap als veulen verkocht, anderen mogen hier opgroeien en de stoeterij een bredere basis bezorgen. Om verder te verbreden kwam ook Luna (Illuminata Girl, de dochter van Kampioensouders Illuminata x Vincenzo) hier op stal. Op de keuring zorgde zij voor een prachtige eerste premie en een tweede plaats in haar categorie. Luna is een schitterende cremello/bonte merrie met twee helder blauwe ogen. Haar prachtige bouw heeft alles in zich tot het geven van mooie, correcte veulens.

Ook in 2014 zijn er naast de geboorte van zes prachtige, gezonde Falabella veulens nog een drietal merries aangekocht. In het bijzonder ben ik ook zeer gelukkig met de komst van Joya del Arca. Dit merrietje kreeg op de keuring eveneens een eerste premie en een tweede plaats. Haar uitstraling, haar bouw past geheel in onze fokvisie en we verwachten dan ook veel van dit mooie merrietje. Bovendien is ze totaal onverwant aan al onze andere paardjes, dus ook in die zin een zeer welkome aanvulling op onze stoeterij.

 

De toekomst

Voor de toekomst gaan wij door op de ingeslagen weg. Professionaliteit, dierwelzijn en betrouwbaarheid willen wij voorstaan met onze stoeterij. Met de bekroning van Repko Falabella Olicha als beste eigen gefokte merrie is ons duidelijk dat wij op de goede weg zijn. Dit succes willen wij graag verder uitbouwen voor de toekomst.

Naarmate onze stoeterij steeds meer gevuld raakt met kwaliteitspaardjes en wij voortdurend werken aan bloedverversing, komt ook het moment dat wij af en toe een mooi paardje voor de verkoop beschikbaar hebben. Niet alle paardjes op de website zijn te koop, maar bij interesse in één van onze Falabella’s kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Wij hopen dat u veel plezier mag beleven aan het bezoek van onze website. Wij staan u graag te woord bij eventuele vragen of verdere informatie over de Falabella.

Met vriendelijke groet,

Joke Repko
Repko Falabella Stoeterij

Chacha del Charco foto 4